Külföldi munkavállalás

EU tagországban történő külföldi munkavállaláshoz szükséges ügyintézés ügymenete:
 
Kamarai igazolás szükséges a megfelelő szakmai előéletről (Good Professional Standing), melyet a MÁOK Országos Iroda állít ki, a területi szervezettől becsatolt igazolás alapján. (Az ügyintézést ezért a megyei területi szervezetnél kell kezdeni!) Az igazolásnak tartalmaznia kell, hogy az elévülési időn belül nem volt etikai büntetése és jelenleg nem folyik etikai eljárás a kérelmező ellen. Ilyen igazolást elsősorban azok számára tudunk kiadni, akik kamarai tagok, vagy korábban a kamara tagjai voltak. Az igazolás  csak arról az időszakról szól, amikor a kérelmező a MÁOK tagja volt. Amennyiben az igazolást kérelmező nem volt korábban a MÁOK tagja, erről a tényről állítjuk ki az igazolást.

A kamarai igazolás kiállításának díja 2018. január 01. -től:

     - MÁOK tagoknak                 13.600,-Ft

     - nem kamarai tagoknak      40.800,- Ft

Az igazolást a célországnak megfelelően angol vagy német nyelven adjuk ki.

Az igazolás kiállítási díj befizetéséhez a számlát az igazolás kiállításával egyidőben adjuk ki. A befizetés átutalással vagy postai csekkel, személyes átvétel esetén készpénzzel a házipénztárban történhet.

Felhívjuk a külföldön munkát vállalni szándékozók figyelmét arra, hogy a MÁOK Országos Iroda által kiállított "Igazolás a megfelelő szakmai előéletről" (Good Professional Standing) csak 3  hónapig érvényes, így ennek kiállítását csak a biztos munkahely, állás megléte esetén javasolt kérni! (Ha lejár, minden iratot újra el kell készíteni és el kell küldeni, és újra eljárási díjat fizetni.)

A MÁOK igazoláshoz szükséges nyomtatvány innen letölthető

Szükséges (csatolandó) dokumentumok:

  1. - diploma másolata
  2. - kamarai igazolás a területi szervezettől
  3. - a nyelvterülettől függően angol vagy német nyelvű önéletrajz

FIGYELEM!

2004. május 1. előtti diploma esetén igazolni kell, hogy az megfelel az EU direktiváknak!
Az Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központja (MEIK) a Magyarországon szerzett bizonyítványok és oklevelek külföldön történő elismerése érdekében a képesítést tanúsító okiratokról hatósági bizonyítványt állít ki. Az ügyintézés ideje körülbelül 30 nap, ha minden dokumentum a rendelkezésükre áll!

A MEIK hivatalos tájékoztatója, címek, telefonszámok  ide kattintva érhetők el.

2012. január 1.-től változtak az eljárási díjak, erről itt lehet tájékozódni.

Az Oktatási Hivatalba benyújtandó kérelem és tájékoztató itt letölthető

(Amennyiben még nincs Acrobat reader progranja, a "Letöltések" menüpont alatt található linken hozzájuthat.)

További hasznos információk

Egyes országokban szükséges lehet az állatorvosi diploma hivatalos ( fordító iroda általi ) fordítása. Erről mindenképpen a kérelmezőnek kell tájékozódnia a fogadó ország állatorvosi kamarájánál.

Információink szerint célszerű (különösen a Nagy-Britanniába készülőknek) olyan dombornyomott bankkártyával "felszerelkezni", amiről a szükséges fizetni valókat (pl. regisztrációs díjak) rendezni lehet a távolból is. Azok számára, akik idegenkednek bankkártyaszámot megadni, javasoljuk olyan alszámla nyitását, amihez kapcsolódóan a bankjuktól külön erre a célra használható, csak a szükséges pénzmennyiséget tartalmazó bankkártyát igényelhetnek.