Adatbázisok

A mikrochip csak egy drága pírszing lenne az állatokban, ha nem lennének adatbázisok, amelyekben a chipben tárolt 15 jegyű számhoz hozzárendelik az állat és a tulajdonos adatait, és ahol ezek az adatok hozzáférhetőek. Szerencsésebb országokban egyetlen, központi, online adatbázis létezik. Sajnos mi nem tartozunk még ezek közé! Magyarországon ugyanis a mikrochip regisztráció jelenleg még nincs megfelelõen szabályozva. Az elmúlt évtizedben behelyezett mikrochipek legtöbbjét –főleg a ’90-es években- a gyártók és forgalmazók felkérésére az Országos Állategészségügyi Intézetben regisztrálták, ahol egy mai szemmel nézve kezdetlegesnek nevezhető rendszerben kezelték az oda beérkezett adatokat. Ennek nagy hátránya volt (és ma is az), hogy onnan adatokat csak eléggé körülményesen és hosszadalmasan lehetett megkapni, valamint nem volt biztosított az időközben megváltozott adatok megfelelő módosítása. Ténykérdés, hogy a mikrochipes megjelölés hazai elterjedését ez a nehézkes és bürokratikus hozzáférés is jelentősen hátráltatta.

Ezen a helyzeten sokat segített a Magyar Állatorvosi Kamara 2005-ben létrehozott PETVETDATA adatbázisa, amely ma az egyetlen jelentős, internetes úton bármikor elérhető rendszer, amelyben ma már a hazai mikrochipes regisztrációk döntő többsége megtalálható. Az itt regisztrált állatok száma napról napra folyamatosan növekszik. (A Petvetdata adtabázisban jelenleg közel 600.000 chip/állat adatai vannak regisztrálva.)

Szeretné Ön is kutyáját, macskáját regisztráltatni a Petvetdata rendszerben? Forduljon állatorvosához, és még ma kérje a Petvetdata regisztrációt!

Az Állatvédelmi törvény módosítása után, 2012. január 1-től minden kutyába behelyezett mikrochipet regisztrálni kell az országos állami adatbázisban. Ez az országos állami adatbázis azonban egyelőre nem készült el, nem elérhető, így a törvényi rendelkezésnek egyelőre nem lehet eleget tenni.

A Kamarának a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (NÉBIH) megkötött szerződése értelmében a felhasználó, adatrögzítő állatorvosok a transzponderrel egyedileg megjelölt ebek törvény által előírt adatait továbbra is a Kamara Petvetdata rendszerén keresztül viszik majd be, vagyis továbbra is a már megszokott (néhány adatmezővel kibővült) felületet használják majd. A rendszerbe bevitt adatokat a kamarai szerver tükrözi majd át egy állami szerverre. Az állam által üzemeltetett országos eb-adatbázis várhatóan 2013. január 01. után kel életre, erről tagjaink várhatóan a NÉBIH-től külön értesítést kapnak majd.

Pillanatnyilag még kidolgozás alatt áll az, hogy az állami regisztrációs díj beszedése milyen módszerrel történik majd meg. Az bizonyosra vehető, hogy a Petvetdata rendszerben már regisztrált állatok adatai újabb felhasználói beavatkozás nélkül átkerülnek az állami eb-adatbázisba és ezért az eb  tulajdonosának újabb regisztrációs díjat nem kell majd fizetnie.