Regisztráció

Alapvető tény, hogy az állatba behelyezett mikrochip semmit sem ér az adatok regisztrációja nélkül!

Mi ezért azt javasoljuk Önnek, hogy a mikrochip behelyezésekor azonnal kérje az állatorvosától annak regisztrációját a MÁOK Petvetdata rendszerében! Ehhez mindössze egy adatlapot kell kitöltenie, és aláírásával megrendelnie a regisztrációt, amit az állatorvosnak ezek után 10 napon belül meg is kell tennie.

Egyre több önkormányzat rendeli el a területén tartott kutyák mikrochipes megjelölését. Sok helyen ehhez kedvezményes feltételeket biztosítanak, beleértve a chipek regisztrációját is. Több önkormányzatnál azonban nem jár semmiféle kedvezmény, sem a chip behelyezéshez, sem a regisztrációhoz, sőt, néhány önkormányzat egyáltalán nem lépett kapcsolatba a MÁOK-al a regisztráció kérdésében. Jó tudni, hogy Ön ilyen esetekben is kérheti (megrendelheti) az állatorvostól a chip regisztrálását, függetlenül attól, hogy az önkormányzatnak van-e helyi, saját adatnyilvántartása! Tegye meg, fontos lehet!

Amennyiben Ön egy tenyésztőtől úgy vásárolt kiskutyát, hogy abba még az alomban helyeztek azonosító mikrochipet, szintén keressen fel egy állatorvost, és kérje a regisztráció ellenőrzését, illetve az ott lévő tenyésztői adatok módosítását (az új tulajdonos bejegyzését). Ha az állatorvos még nem találja meg az adatokat a rendszerben, kérje azonnal a tulajdonosi regisztrációt! (A tenyésztőktől vásárolt kölyökkutyák alomban történt mikrochipezéseinek adatai általában csak 2-3 hónap elteltével jelennek meg a petvetdata-n, és akkor is a tenyésztő adataival.)

Gyakran előfordul olyan helyzet is, amikor a kutyában (kölyökben) már van mikrochip, azonban az eladó nem tájékoztatja erről a vásárlót. Célszerű ezért az első állatorvosi vizsgálat alkalmával azt is ellenőriztetni, hogy van-e egyáltalán chip a kutyában? Ha igen, azonnal regisztráltassa a chipet az állatorvossal a Petvetdata rendszerben!

Ez a regisztráció némi pénzbe kerül ugyan, de mindenképpen megéri.

Adatai (főleg az Ön elérhetőségének) megváltozásakor ne felejtse el azokat a rendszerben is módosíttatni!

Itt is megismételjük azt, amit a "Petvetdata" almenüben már leírtunk: a Petvetdata-n történt regisztrálás önmagában nem bizonyítja azt, hogy az állat valós tulajdonosa az, akinek adatai az adatbázisban fel vannak tüntetve!

Az Állatvédelmi törvény legutóbbi módosítása szerint (2012. január 1-től hatályos) minden kutyát, amelybe mikrochipet ültettek be, regisztrálni kell az állami adatbázisban.

A Kamarának a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (NÉBIH) megkötött szerződése értelmében a felhasználó, adatrögzítő állatorvosok a transzponderrel egyedileg megjelölt ebek törvény által előírt adatait továbbra is a Kamara Petvetdata rendszerén keresztül viszik be, vagyis továbbra is a már megszokott (néhány adatmezővel kibővült) felületet használják.

A Petvetdata rendszerbe bevitt adatokat a kamarai szerver tükrözi át egy állami szerverre. Az állam által üzemeltetett országos eb-adatbázis tehát a MÁOK Petvetdata rendszerén keresztül kerül feltöltésre adatokkal. A próbaüzem után az adatátvitel 2013. február 8-tól folyamatosan zajlik. A MÁOK ettől az időponttól kezdve megszüntette a korábbi Petvetdata eb regisztrációs díjat, amit a jogszabályban előírt 200 Ft/állat összegű állami regisztrációs díj váltott fel. A vonatkozó jogszabály módosítása után 2013. júniusa óta az állami eb adatbázisba történő regisztráció díjmentes!