A tagfelvételről

 

TÁJÉKOZTATÓ

A Magyar Állatorvosi Kamarába történő tagfelvétellel összefüggő kérdésekről

 

A Magyar Állatorvosi Kamarának önálló megyei szervezetei vannak.

Alapvetően mindenkinek abban a megyében célszerű bejelentkeznie, és a tagfelvételét kérni, ahol dolgozni szeretne. (Ez független attól, hogy kinek, hol van az állandó bejelentett lakcíme!) A MÁOK megyei szervezeteinek elérhetőségei a „Megyei szervezetek” menüpontban megtalálhatók.

A kamarai tagság  -amely országos érvényű-  önmagában azonban még nem jogosít fel senkit a praktizálásra, ehhez ún. működési engedély szükséges, amit a tagfelvételi kérelemmel együtt kell beadni a megyei szervezethez. Az ehhez szükséges adatlap letölthető a honlapunk "Letöltések" menüpontjában.

A működési engedély egy ügyeleti körzetre szól, és ennek birtokában csak az adott ügyeleti körzetben lehet praktizálni. Lehetőség van arra is, hogy valaki egynél több ügyeletei körzetben dolgozzon, de ezt külön-külön kell kérelmezni a megyei szervezetnél, illetve minden egyes ügyeleti körzet után külön kiegészítő tagdíjat kell fizetni (a tagdíjról még később olvashat).

Arra is van lehetőség, hogy valaki egy másik megyére (ill. annak bizonyos körzetére), vagy egyes szakterületekre országos hatállyal is kérje a működési engedélyének kiterjesztését, de ebben az esetben ezt szintén kérelmezni kell, másrészt be kell hozzá szerezni a másik megyei szervezet (országos engedély esetén az országos Elnökség) egyetértő nyilatkozatát (ezt a '"anyamegye" kéri meg, nem a kérelmezőnek kell), és ezután módosítják a működési engedélyt.

A tagfelvétellel kapcsolatos ügyintézés gyorsasága megyénként eltérő, de általában nem tart néhány napnál tovább. A tagfelvétel intézéséhez a jelentkezőnek vinnie kell a diplomáját, a nyelvvizsga papírjait (ha van), a kitöltött felvételi adatlapot és 30 napnál nem régebbi hatósági erkölcsi bizonyítványt. A felvételi adatlap letölthető a "Letöltések" menüpontban.

A tagfelvételről/működési engedélyről a megyei szervezetek írásos határozatot állítanak ki. Azok számára, akik nem alkalmazottként szeretnének dolgozni, hanem önállóan, ezzel a határozattal kell elmenniük az Adóhatóság székhely szerinti Igazgatóságához adószám kiváltásához.

A határozat alapján a megyei szervezet rendeli meg az országos irodától a tagsági igazolványt és a magán-állatorvosi bélyegzőt. A bélyegző 8-10 nap alatt elkészül (attól kezdve, hogy az országos irodára beérkezik a megrendelés a megyétől), a tagsági igazolványok a következő hónap első felére készülnek el.  

Az alaptagdíj a MÁOK-ban jelenleg havi 1.500 Ft.

Akinek működési engedélye is van, annak további 3.000 Ft-ot kell még fizetnie (kiegészítő tagdíj) havonta és ügyeleti körönként. (Így a havi tagdíj működési engedélyeseknek  4.500 Ft)

A jelentkezéskor 15.000 Ft regisztrációs díjat kell fizetni (ebből 9.000 Ft-ot a megyei szervezetnél, 6.000 Ft-ot az országos irodánál).

Külföldi állampolgárok kamarai tagfelvétele ügyében tájékoztatásért kérjük keressék közvetlenül a MÁOK országos irodáját!

Azok számára, akik a MÁOK-ba történő belépés után külföldön szeretnének munkát vállalni, a következő kiegészítő információkkal szolgálunk:

A külföldi munkavállalásról a honlapunkon olvashatók a szükséges tudnivalók az "Állatorvosoknak" menüpontban.

Az ügyintézést a megyei szervezetnél kell kezdeni, ők továbbítják a szükséges iratokat, igazolásokat az országos irodára. Az ügyintézés -ha minden szükséges papír rendben van- néhány nap. Jó azonban tudni, hogy a kiállított "jó szakmai előélet igazolás" (good professional standing) csak 90 napig érvényes, így ezt csak akkor érdemes kérni, ha már van konkrét állásajánlat, vagy jók a kilátások ilyenre. Azt is jó tudni, hogy ha azonnal külföldre szeretne menni valaki, anélkül, hogy itthon hosszabb időt dolgozna, csak arról tudunk igazolást kiállítani, hogy a MÁOK-ba belépett és tag. Arról azonban, hogy milyen a szakmai előélete, semmi konkrétummal nem tudunk szolgálni. Az igazolásokat -a célországtól függően- elektronikusan is elküldjük az ottani kamarai szervezetekhez, de mindenképpen odaadjuk/elküldjük a kérelmezőnek is.