Állatorvosi bélyegzők

 

A 2012. évi CXXVII. törvény szerint azok az állatorvosok, akik tagfelvételüket kérik a Magyar Állatorvosi Kamarába, a kamarától állatorvosi bélyegzőt kapnak. A kamarai állatorvosi bélyegző azonban önmagában nem jogosítja a birtokosát annak szolgáltatások keretében történő használatára, mert a kamarai bélyegzőt állategészségügyi szolgáltatás nyújtásával kapcsolatosan használni csak külön Praxis engedély birtokában lehet. 

A kamarai-állatorvosi bélyegzőt a tagfelvételi határozta kiadásakor a MÁOK megyei/területi szervezetei rendelik meg az Országos Irodától, amely azt legyártatja a Kamara bélyegzőkészítőjénél, és eljuttatja a kérelmezőnek.

Az állatorvosi bélyegző egy köralakú bélyegző, rajta körbefut a MAGYAR ÁLLATORVOSI KAMARA felirat, középen felül egy kereszt látható, ami alatt az állatorvos neve és kamarai regisztrációs száma szerepelnek. A bélyegző minden elemének és feliratának hitelesített méretei, betűformái vannak, és azt a Kamara egyetlen bélyegzőkészítőnél rendeli meg. Az állatorvosi bélyegzőből minden szolgáltató állatorvosnak csak egyetlen példánya lehet, amely a Kamara tulajdonát képezi.

Ha az állatorvosi bélyegző elveszett, vagy ellopják, a Kamara ún. "per" (/ jelű) bélyegzőt készíttet az állatorvos számára. A Kamara által biztosított bélyegzőn kívüli másolatok (bármilyen indokkal is készíttetik azokat) minden esetben érvénytelenek, még akkor is, ha kísértetiesen hasonlítanak az eredetire. Mostanában gyakran bukkannak fel olyan bélyegzőnyomatok, amelyekről már ránézésre megállapítható, hogy nem a hivatalos kamarai bélyegzővel készültek. A MÁOK vonatkozó szabályzata szerint a másoltatott bélyegző használata etikai vétség, és etikai eljárást von maga után!

Az az állatorvos, aki szolgáltató-állatorvosi tevéékenységet is végez, minden, a szolgáltató-állatorvosi tevékenységével összefüggő iraton, bizonyítványon, oltási könyvben ezt (és kizárólag csak ezt) a bélyegzőjét köteles használni! A szolgáltató-állatorvosi beavatkozások végzésének körében címeres hatósági vagy jogosult állatorvosi, vagy ún. címbélyegző használata nem megengedett, és érvénytelen.