GYES,GYED időszaka

 

Mit kell tenni a GYED, GYES időszaka alatt?

A családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény (amit  azóta több ponton is módosítottak)  kimondja, hogy a gyermek fél éves koráig semmiféle keresőtevékenység nem folytatható.

A gyermek fél éves kora után lehet már kereső tevékenységet is folytatni (GYED esetén korlátlanul, ún. diplomás GYED esetén a gyermek 169. napos korától), azonban ahhoz, hogy közben családtámogatásra legyenek jogosultak, figyelemmel kell lenni  a törvényben foglalt kizáró okokra. Az egyedi speciális szituációk szerint többféle verzió is létezik, ezeknek mindenképpen utána kell nézni, mert a törvény csak a munkaviszonyban történő foglalkoztatást tiltja (de pl. a társas vállalkozás tulajdonosakénti közreműködést vagy az önálló vállalkozás végzését nem)!

Ebből adódóan a gyermeket váró (GYES-en/GYED-en lévő) kolléganőinknek ennek megfelelően kell elrendezniük az erre az időszakra vonatkozó jogállásukat.

Miután a törvény szerint fél évig egészen biztosan nem végezhetnek kereső tevékenységet, ennek megfelelően kell elrendezniük kamarai státuszukat is. Amennyiben alkalmazottként dolgoztak korábban egy praxisban, elegendő csak egy levélben kérni a kamarai szervezetet, hogy a szolgáltató állatorvosi státuszt meddig állítsák át alaptagdíjasra. Ha volt saját névre szóló praxis engedélyük, akkor annak szüneteltetését célszerű kérniük a területi kamarai szervezettől. Amennyiben korábban egyéni vállalkozónak minősülő formában végezték tevékenységüket, a fentieken túl -a praxisengedélyt szüneteltető kamarai határozat birtokában- el kell rendezniük erre az időszakra a jogállásukat az Adóhatóságnál is. Ez utóbbi tennivalókban a legjobb, ha a könyvelőjük segítségét kérik.

Amennyiben a szolgáltató tevékenységüket praxis engedélyes cégben (Kft, Bt) végezték, azt kell megvizsgálni, hogy a cégben továbbra is lesz-e (marad-e) olyan állatorvos abban az időszakban, amikor nem lehet, vagy nem akarnak dolgozni, aki jogosult a cég állatorvosi szolgáltatói tevékenységét tovább folytatni.

Ha a fél éves CSED időszak után a GYES/GYED mellett dolgozni akar az állatorvos kollegina, ezt megteheti, de akkor ennek megfelelően kell ismét elrendeznie a tagsági viszonyát és a praxis engedély kérdéseket is. 

Azt is el kell dönteni, hogy amennyiben a teljes GYES/GYED ideje alatt nem akarnak dolgozni, akkor a  gyermekneveléssel eltöltött idő alatt szeretnének-e a MÁOK tagjai maradni, vagy a kamarai tagságukat  -élve a törvény adta lehetőséggel- felfüggesztik, esetleg meg kívánják szüntetni?   

Mi örülünk annak, ha valaki erre az időszakra is kamarai tag szeretne maradni, azonban azt tudni kell, hogy a tagsági viszony fenntartása esetén az alaptagdíjat továbbra is fizetniük kell (ebből méltányossági alapon kedvezmény kérhető a területi szervezettől). A tagsági viszony felfüggesztése, vagy megszüntetése esetén a kamarai tagsággal járó jogok nem érvényesíthetők. 

A GYED/GYES eltelte után, amikor visszatérnek a munkába, annak megfelelően kell kamarai státuszukat "újraéleszteni" (aktiváltatni), hogy a GYES/GYED megkezdése előtt milyen módot választottak. Aki mindvégig kamarai tag maradt, annak csak azt kell újra jeleznie, hogy ismét szolgáltatói munkát végezne. Aki korábban a tagságának a felfüggesztését kérte, vagy kilépett, annak újra aktiváltatnia kell a tagságát, vagy újra felvételét kell kérnie a Kamarába. A korábban szüneteltetett praxis engedély aktiválását is el kell végezni.