GYES,GYED időszaka

 

Mit kell tenni a GYED, GYES időszaka alatt?

A családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény (amit  azóta több ponton is módosítottak)  kimondja, hogy a gyermek fél éves koráig semmiféle keresőtevékenység nem folytatható.

A gyermek fél éves kora után lehet ugyan már kereső tevékenységet is folytatni, azonban az egyedi speciális szituációk szerint többféle verzió is létezik, ezeknek mindenképpen utána kell nézni (pl. önálló vállalkozás végzése esetén)!

Ebből adódóan a gyermeket váró kolléganőinknek ennek megfelelően kell elrendezniük az erre az időszakra vonatkozó jogállásukat.

Miután a törvény szerint fél évig egészen biztosan nem végezhetnek kereső tevékenységet, ennek megfelelően kell elrendezniük kamarai státuszukat is. Amennyiben alkalmazottként dolgoztak korábban egy praxisban, elegendő csak egy levélben kérni a kamarai szervezetet, hogy a szolgáltató állatorvosi státuszt meddig állítsák át alaptagdíjasra. Ha volt saját névre szóló praxis engedélyük, akkor annak szüneteltetését célszerű kérniük a területi kamarai szervezettől. Amennyiben korábban egyéni vállalkozónak minősülő formában végezték tevékenységüket, a fentieken túl -a praxisengedélyt szüneteltető kamarai határozat birtokában- el kell rendezniük jogállásukat az Adóhatóságnál is. Ez utóbbi tennivalókban a legjobb, ha a könyvelőjük segítségét kérik. Amennyiben a szolgáltató tevékenységüket praxis engedélyes cégben (Kft, Bt) végezték, azt kell megvizsgálni, hogy a cégben továbbra is lesz-e olyan állatorvos, aki jogosult a cég állatorvosi szolgáltatói tevékenységét tovább folytatni.

Azt is el kell dönteni, hogy a gyermekneveléssel eltöltött idő alatt szeretnének-e továbbra is a MÁOK tagjai maradni, vagy a kamarai tagságukat  -élve a törvény adta lehetőséggel- felfüggesztik, esetleg meg kívánják szüntetni? Mi örülünk annak, ha valaki erre az időszakra is kamarai tag szeretne maradni, azonban azt tudni kell, hogy a tagsági viszony fenntartása esetén az alaptagdíjat továbbra is fizetniük kell (ebből méltányossági alapon kedvezmény kérhető a területi szervezettől). A tagsági viszony felfüggesztése, vagy megszüntetése esetén a kamarai tagsággal járó jogok nem érvényesíthetők.

A GYED, GYES eltelte után, amikor visszatérnek a munkába, annak megfelelően kell kamarai státuszukat "újraéleszteni" (aktiváltatni), hogy a GYES,GYED megkezdése előtt milyen módot választottak. Aki mindvégig kamarai tag maradt, annak csak azt kell újra jeleznie, hogy ismét szolgáltatói munkát végez.. Akia  felfüggesztését kérte, vagy kilépett, annak újra aktiváltatnia kell a tagságát, vagy újra felvételét kell kérnie a Kamarába. A korábban szüneteltetett praxis engedély aktiválását is el kell végezni.