Külföldi munkavállalás

EU tagországban történő külföldi munkavállaláshoz szükséges ügyintézés ügymenete:
 
Kamarai igazolás szükséges a megfelelő szakmai előéletről (Good Professional Standing), melyet a MÁOK Országos Iroda állít ki, de csak a területi szervezettől becsatolt igazolás alapján, ill. után.
Az ehhez szükséges ADATLAP megtalálható a Letöltések menüpontban (Igazolás külföldi munkavállaláshoz)!

Az ügyintézést ezért a tagság szerinti megyei területi szervezetnél kell kezdeni!

Az igazolásnak tartalmaznia kell, hogy az elévülési időn belül nem volt etikai büntetése és jelenleg nem folyik etikai eljárás a kérelmező ellen. Ilyen igazolást elsősorban azok számára tudunk kiadni, akik kamarai tagok, vagy korábban a kamara tagjai voltak. Az igazolás  csak arról az időszakról szól, amikor a kérelmező a MÁOK tagja volt. Amennyiben az igazolást kérelmező nem volt korábban a MÁOK tagja, erről a tényről állítjuk ki az igazolást.

A kamarai igazolás kiállításának díja 2018. január 01. -től:

     - MÁOK tagoknak                 13.600,-Ft

     - nem kamarai tagoknak      40.800,- Ft

Az igazolást a célországnak megfelelően angol vagy német nyelven adjuk ki.

Az igazolás kiállítási díj befizetéséhez a számlát az igazolás kiállításával egyidőben adjuk ki. A befizetés átutalással vagy postai csekkel, személyes átvétel esetén készpénzzel a házipénztárban történhet.

Felhívjuk a külföldön munkát vállalni szándékozók figyelmét arra, hogy a MÁOK Országos Iroda által kiállított "Igazolás a megfelelő szakmai előéletről" (Good Professional Standing) csak 3  hónapig érvényes, így ennek kiállítását csak a biztos munkahely, állás megléte esetén javasolt kérni! (Ha lejár, minden iratot újra el kell készíteni és el kell küldeni, és újra eljárási díjat fizetni.)

A MÁOK igazoláshoz szükséges nyomtatvány innen letölthető

Szükséges (csatolandó) dokumentumok:

  1. - diploma másolata
  2. - kamarai igazolás a területi szervezettől
  3. - a nyelvterülettől függően angol vagy német nyelvű önéletrajz

FIGYELEM!

2004. május 1. előtti diploma esetén igazolni kell, hogy az megfelel az EU direktiváknak!

Ezt az igazolást a külföldön munkát vállalni szándékozó kérelmezőnek kell igényelnie a MEIK -től!

Az Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központja (MEIK) a Magyarországon szerzett bizonyítványok és oklevelek külföldön történő elismerése érdekében a képesítést tanúsító okiratokról hatósági bizonyítványt állít ki. Az ügyintézés ideje körülbelül 30 nap, ha minden dokumentum a rendelkezésükre áll!

A MEIK hivatalos tájékoztatója  (címek, telefonszámok, eljárási díjak) 

                                                                             ide kattintva érhetők el.

Az Oktatási Hivatalba benyújtandó kérelem és tájékoztató   itt letölthető

(Amennyiben még nincs Acrobat reader progranja, a "Letöltések" menüpont alatt található linken hozzájuthat.)

További hasznos információk

Egyes országokban szükséges lehet az állatorvosi diploma hivatalos ( fordító iroda általi ) fordítása. Erről mindenképpen a kérelmezőnek kell tájékozódnia a fogadó ország állatorvosi kamarájánál.

Információink szerint célszerű (különösen a Nagy-Britanniába készülőknek) olyan dombornyomott bankkártyával "felszerelkezni", amiről a szükséges fizetni valókat (pl. regisztrációs díjak) rendezni lehet a távolból is. Azok számára, akik idegenkednek bankkártyaszámot megadni, javasoljuk olyan alszámla nyitását, amihez kapcsolódóan a bankjuktól külön erre a célra használható, csak a szükséges pénzmennyiséget tartalmazó bankkártyát igényelhetnek.