Praxis engedélyek

A Praxis engedélyről

A kamarai tagság önmagában nem jogosít senkit arra, hogy szolgáltató-állatorvosi tevékenységet végezzen (praktizáljon).

Ahhoz, hogy ezt jogszerűen megtegye, nyilatkoznia kell a kamarai szervezet felé arról, hogy ilyen tevékenységet kíván végezni (a 2012. évi CXXVII. törvényben foglaltak szerint), rendelkeznie kell érvényes szakmai felelősségbiztosítással, valamint el kell döntenie, hogy a törvényben meghatározott lehetőségek közül milyen formában kíván praktizálni. Erre a következő lehetőségek választhatóak:

- Önálló állategészségügyi szolgáltatóként történő szolgáltatás (Önálló, saját névre szóló praxis engedély birtokában)

- Praxis engedéllyel rendelkező vállalkozásnál közreműködő tulajdonosként, alkalmazottként, szabad foglalkozású állatorvosként (megbízási szerződéssel)  A foglalkoztatás jellegét a praxis engedély iránti kérelemben meg kell adni (munkáltatói nyilatkozat vagy munka/megbízási szerződés másolata).

- Praxis engedéllyel rendelkező szövetkezet tagjaként

A kiadásra kerülő praxis engedély érvényessége egész Magyarország területére szól, és ennek birtokában az engedélyes szolgáltató az egész országban nyújthatja a szolgáltatásait. (Ha nem önálló praxis enegdély alapján történik a szolgáltatás végzése, akkor az állatorvos kizárólag a praxis engedélyes nevében és megbízásábból végezheti a szolgáltató tevékenységét.)

A praxis engedélyről (és annak adataiban bekövetkezett változásokról) a területi szervezetek írásos határozatot állítanak ki.

Azoknak, akik önálló állategészségügyi szolgáltatóként akarnak dolgozni, ezzel a határozattal kell elmenniük az Adóhatóság székhely szerinti Igazgatóságához adószám kiváltásához. (Ez a határozat helyettesíti az ún. egyéni vállalkozói igazolványt.) Javasoljuk elolvasni az ide kattintva elérhető Tájékoztatót is!

Alkalmazottak ill. társas vállakozások esetében a munkadó intézi a szükséges munkáltatói bejelentéseket. Az alkalmazottként vagy szabad foglalkozású állatorvosként  foglalkoztatottak esetében munka- ill. megbízási szerződés szükséges (ezt a Praxis engedély kérelemhez csatolni kell). Új a társas vállalkozás alapítása esetében először a szokásos cégbírósági ügyintézést kell lefolytatni, majd a kamarától praxis enegdélyt kell kérelmezni. 

Önálló állategészségügyi (Praxis) engedély csak olyan állatorvosnak adható, aki más jogszabály alapján nincs korlátozva a kereső tevékenység folytatásában (pl. vezető köztisztviselők, vagy GYES, GYED igénybe vételének ideje alatt). Aki ilyen okok miatt kereső tevékenységet nem folytathat, annak az önálló praxis engedélye visszavonását kell kérelmeznie.

A kiadott Praxis engedélyben feltüntetett összes adat esetében a bekövetkező változást 30 napon belül be kell jelenteni a PE-t kiállító területi szervezetnél az adatok módosítása érdekében!

A praxis engedély kérelem dokumentuma, a változásbejelentő, valamint a munkáltatói igazolás letölthető a honlapunk "Letöltések" menüpontjában.