Állatorvos választás

 

Az állattartás során (lényégében attól függetlenül, hogy éppen milyen állatot akarunk tartani) talán az egyik legfontosabb feltétel, hogy állatunk egészsége folyamatosan jó kezekben legyen. Akinek már korábban is volt (van) állata, az általában rendelkezik már tapasztalatokkal az állatorvosi ellátási lehetőségekről is.  A kezdő állattartóknak viszont célszerű ismerőseiktől, barátaiktól tájékozódniuk az állatorvosi ellátási lehetőségekről.

Ma már Magyarországon szabad állatorvos választás van, ami azt jelenti, hogy az állattartó szabadon eldöntheti, hogy az érvényes praxis-engedéllyel rendelkezők közül melyik állatorvost (ill. állatorvosi praxist) keresi fel állatával, vagy kit hív ki hozzá

Az állatorvos választás bizalmi elven alapuló lépés, számos tényező játszik fontos szerepet akkor, amikor egy állattulajdonos eldönti, hogy kihez fordul, kit tisztel meg bizalmával. Haszonállatok, állattelepek esetében különös figyelemmel kell eljárni, mert  ezeket az állattartási módokat további előírások, jogszabályok szabályozzák, az állatorvosi ellátást illetően is.

Az elképzeléseinknek mindenben megfelelő állatorvost találni nem is mindig egyszerű feladat! A fővárosban vagy a nagyobb városokban legtöbbször nagy választékból válogathatunk, de a kisebb településeken élőknek sokszor be kell érniük a közelben lakó, dolgozó állatorvossal (ami persze nem feltétlenül jelent rossz választást). Fontos szempont, hogy mennyiben ragaszkodunk ahhoz, hogy feltétlenül a lakóhelyünk közelében találjunk állatorvost, vagy van-e lehetőségünk esetleg távolabbra is elvinni kedvencünket?  Feltétlenül tájékozódni kell arról is (leginkább a rendelőben kifüggesztett ártáblázat segítségével), hogy pénztárcánkat hogyan tudjuk majd az állatorvos  vagy rendelőjének árszínvonalához igazítani. Emellett természetesen számos egyéb, sok esetben szubjektív szempont alapján kell döntenünk! 

Fontos szempont és fontos tudnivaló, hogy az állatunk ellátására kiválasztandó állatorvosnak vagy annak a cégnek, amelynek nevében végzi a tevékenységét, mindenképpen rendelkeznie kell kamarai praxis engedéllyel, amelyet a területileg illertékes kamarai szervezet állít ki számára. A praxis engedély kiállításának feltételeit az 2012. évi CXVII. törvény rögzíti. Amennyiben szeretné ellenőrizni, hogy a kérdéses állatorvos alóban jogosult-e szolgáltatói tevékenységet végezni (van-e praxis engedélye), írjon nekünk egy e-mailt és megadjuk a szükséges információkat. Ilyen e-mail írásához kattintson ide!