Állatorvosi bélyegző

 

A 2012. évi CXVII. törvény szerint a kamarai tagok a Magyar Állatorvosi Kamarától állatorvosi bélyegzőt kapnak. A bélyegző megléte azonban nem jogosítja fel az állatorvost arra, hogy szolgáltató tevékenységet végezzen, mert ezt csak akkor teheti meg, ha a szolgáltató állatorvosi működés egyéb feltételeinek is megfelel, és valamely egyéni vagy társas állatorvosi praxis engedélyben közreműködőként fel van tüntetve a neve és kamarai száma.

A szolgáltató-állatorvosi bélyegző egy köralakú bélyegző, rajta körbefut a MAGYAR ÁLLATORVOSI KAMARA felirat, középen felül egy kereszt látható, ami alatt az állatorvos neve és kamarai regisztrációs száma szerepelnek.

A bélyegző minden elemének és feliratának hitelesített méretei, betűformái vannak, és azt a Kamara a megalakulása óta egyetlen bélyegzőkészítőnél rendeli meg. A szolgáltató-állatorvosi bélyegzőből minden szolgáltató-állatorvosnak csak egyetlen példánya lehet, és az mindvégig a Kamara tulajdonát képezi. Ha a szolgáltató-állatorvosi bélyegző elveszett, vagy ellopják, vagy cserére szorul, a Kamara ún. "peres" (/ jelű) bélyegzőt készíttet az állatorvos számára. A Kamara által biztosított bélyegzőn kívüli másolatok (bármilyen indokkal is készíttetik azokat) minden esetben érvénytelenek, még akkor is, ha kísértetiesen hasonlítanak az eredetire.

Mostanában egyre gyakrabban bukkannank fel olyan bélyegzőnyomatok, amelyekről már ránézésre megállapítható, hogy nem a hivatalos kamarai bélyegzővel készültek. Sajnos, nem titok az sem, hogy egyes állatorvosok saját maguk is készítenek ill. használnak másoltatott bélyegzőket, ami szabályellenes. Tudomásunk van arról is, hogy egyes állatorvosok bélyegzőjét hamisítják, és ilyen hamis bélyegzőkkel ellátott, előre lepecsételt oltási könyveket árulnak piacokon és azokat egyes tenyésztők (vagy inkább szaporítók) így használják fel, legtöbbször kölyökkutyák oltásainak igazolására. Ezek az eladott kölykök persze életükben nem láttak még állatorvost!

A szolgáltató-állatorvos minden, az állatorvosi szolgáltató tevékenységével összefüggő iraton, bizonyítványon, oltási könyvben ezt (és kizárólag csak ezt) a bélyegzőjét köteles használni! A szolgáltató-állatorvosi beavatkozások körében címeres hatósági (vagy ún. jogosult) állatorvosi bélyegző, vagy ún. címbélyegző használata nem megengedett, és érvénytelen.

Minden olyan oltási könyv, állatorvosi igazolás, amelyen nincs szolgáltató-állatorvosi bélyegző (és mellette aláírás), érvénytelennek tekintendő, és felveti azt a gyanút, hogy az állategészségügyi szolgáltatást esetleg nem is állatorvos végezte el. (Ez utóbbi nagyon elterjedt a kölyökkutyák, kölyökmacskák első védőoltásainak "igazolásánál", amikor a kiskutyához, macskához olyan oltási könyvet adnak, amin nem szerepel szolgáltató-állatorvosi bélyegzőlenyomat.)

 

Amennyiben Önnek kétségei vannak azt illetően, hogy az Ön birtokában levő állatorvosi okiraton (oltási igazolványban) valóban az eredeti kamarai szolgáltató-állatorvosi bélyegző lenyomata szerepel-e, kérjük juttassa el az iratot, vagy annak jó minőségű (nem torzított) fénymásolatát a MÁOK címére (1078 Budapest, István u. 11.)!