Állatorvosi költségek

 

Az állatorvosi vizitek, oltások, kezelések, műtétek pénzbe kerülnek, néha nem is kevésbe.

Az állatorvosi díjak az úgynevezett szabadáras kategóriába tartoznak. A beavatkozások árát minden szolgáltató-állatorvos, illetve praxis engedélyes szolgáltató vállalkozás maga határozza meg, bár az árképzésben természetesen figyelembe vesznek különböző szempontokat, így például a Magyar Állatorvosi Kamara által ajánlott díjtételeket, az adott környéken, településen kialakult árszínvonalat, a keresleti-kínálati viszonyokat, a rendelő vagy a praxis fenntartásának és üzemeltetésének költségeit, stb.  Emiatt még ugyanolyan beavatkozások esetében is gyakorta előfordul, hogy ahány állatorvos, ahány rendelő, annyiféle árat találunk. Ezért nagyon fontos, hogy feltétlenül tájékozódjunk (ha lehet, akkor előre) az árakról (általában is, és egy-egy esetben konkrétan is)!  Ezt megtehetjük úgy, hogy körülnézünk a váróteremben, ahol az adott rendelőben alkalmazott legfontosabb árakat kötelező kiírni, vagy szóban kérdezünk rá a várható költségekre.  Ha a beteg állathoz állatorvost hívunk, akkor bátran kérdezzünk rá a várható konkrét költségekre.

A költségek egy jó része (főleg a műtéteké) az állat méretétől is függ, a nagyobb testűek esetében akár másfélszeres is lehet a kisebbekhez képest!  Ha egy-egy betegség kapcsán szükségessé válnak speciális vizsgálatok (röntgen, ultrahang, EKG), tudni kell, hogy bizony ezek költségei sem alacsonyak. Állatkórházi kezelés esetében, különösen akkor, ha a beteg ellátásában intenzív kezelésre is szükség van, a költségek nagyon könnyen „elszaladhatnak”! 

A házhoz kihívott állatorvosnak az elvégzett vizsgálatok és beavatkozások díjai mellett kiszállási díjat is fizetni kell. Ebben az esetben számítsunk arra, hogy a legegyszerűbb esetekben is legalább (vagy akár) 6-8-10-12 ezer forintba fog kerülni egy vizit, azonban ha már valamilyen beavatkozásra is sor kerül, ez ennél jóval több is lehet. 

Jó tudni azt is, hogy az esti-éjszakai időben és hétvégeken, ünnepnapokon (az ügyeleti időszakban) a szolgáltatási díjakat 100%-os pótdíjjal kell terhelni (ami azt jelenti, hogy duplája az alapáraknak), valamint azt is, hogy az árak évről évre változhatnak! 

Haszonállatok esetében az előzőekben ismertetett díjak sok tekintetben másként alakulnak, de ma már egyre több szolgáltató állatorvos tartja iránymutatónak az árképzésében a Magyar Állatorvosi Kamara  által évről-évre kiadott ún. "ajánlott díjtételeket" (a "Szabályzatok" menüpont alatt megtalálható). 

FIGYELEM! Az állatorvosi ellátás költségei az ország különböző településein, különböző rendelőiben, praxisaiban akár jelentősen is eltérhetnek egymástól! 

A Magyar Állatorvosi Kamara évente díjtétel ajánlást tesz közzé a javasolt állatorvosi díjakra.

FIGYELEM!  Az állatorvosi szolgáltatók  -hasonlóan bármilyen más szolgáltatóhoz- kötelesek legalább nyugtát adni az elvégzett szolgáltatások ellenértékeként átvett összegről, ill. kérésre számlát kiálllítani (ehhez a 2020. július 1-től érvényes szabályok szerint a vevő adószámára is szükség van, ha a vevő gazdálkodó szervezet).

Ha Ön nem kapott nyugtát, vagy számlát, de erre igényt tart, javasoljuk, hogy ott helyben kérje azt az állatorvostól!