Altervet bemutatkozás

Üdvözöljük az ALTERVET honlaprészén!!

A Magyar Állatorvosi Kamara a hazai magán állatorvosok országos szervezete, melyben azonos működési területen dolgozó szakemberek tagozatokba tömörülve végezhetik munkájukat. A szakmai tagozatok közül az egyik legkorábban megalakult szervezeti egység az Alternatív Állatgyógyászati Tagozat, amely azokat az állatorvosokat fogja össze, akik a hagyományos, un. akadémikus, napjainkban általánosabban elfogadott módszerek mellett, az un. alternatív vagy kiegészítő (komplementer) állatgyógyászati módszereket is alkalmazzák mindennapi gyakorlatukban.

A Tagozat legfőbb feladatai:

az alternatív állatgyógyászattal foglakozó kollégák szakmai érdekeinek védelme és képviselete,
a tevékenység gyakorlásával kapcsolatos feltételek és követelmények véleményezése,
kül- és belföldi szakmai kapcsolatok kiépítése és fenntartása, továbbá
az alternatív állatgyógyászat iránt érdeklődő szakemberek képzésével és továbbképzésével kapcsolatos rendezvények szervezése.

Miért alkalmazzuk az alternatív módszereket?

Az elmúlt néhány évtizedben mind szélesebb körben terjednek a hagyományostól eltérő úgynevezett alternatív gyógymódok, melyek kedvező eredményei ismertek, ezért létjogosultságukat korábbi ellenzőik is egyre kevésbé vitatják.

Ugyancsak vitathatatlan az a tény is, hogy az úgynevezett hagyományos vagy allopátiás elvek alapján működő terápia során alkalmazott gyógyszerek a célszerveken túl az állati szervezet más szerveire is hatással vannak, s ez a hatás az esetek jelentős részében a szervezet egészének működése szempontjából káros lehet. Így az alapbetegség tüneteinek megszüntetésével párhuzamosan nem egyszer - a használt gyógyszerek mellékhatásainak következményeként - számos új betegség kialakulásának feltételeit teremtjük meg betegeinkben. Itt elsősorban az antibiotikumok, hormonhatású - főként szteroid - készítmények, sokszor indokolatlanul alkalmazott lázcsillapítók és különféle vakcinák negatív hatásaira kell gondolnunk.

Ezek a - ma még sokan úgy gondolják elkerülhetetlen - gyógyszer-mellékhatások egyaránt csökkentik a haszonállatok árutermelő és szaporodásbiológiai képességeit, a versenyzésre használt egyedek teljesítőképességét, és megrövidítik a sok ember számára egyetlen vigaszt jelentő társállatok életét.

Az allopátiás gyógyszerek vagy bomlástermékeik bekerülnek a kezelt állat tejébe, húsába, tojásába, majd pedig ezeken keresztül az állati eredetű élelmiszereket elfogyasztó emberek, terhes anyák, csecsemők, fiatalok és öregek szervezetébe, ahol további - mindannyiunk által ismert - problémák előidézői vagy megalapozói lehetnek.

Az élelmiszerforgalmazás ellehetetlenülésének megakadályozására meghatározunk ugyan különféle határértékeket a különféle gyógyszerek maradványaira vonatkozóan, azonban mindannyian tudjuk, hogy ezek bizonyos engedményeken alapulnak, s az lenne az optimális, ha teljesen kiiktathatnánk napi gyakorlatunkból ezeknek a gyógyító mérgeknek a használatát.

Ez valószínűleg még nagyon sokáig nem valósítható meg, azonban mindenképpen törekednünk kell arra, hogy környezetünk és saját magunk mérgezését minél nagyobb mértékben csökkentsük. Ezt a célt szolgálja az alternatív, (úgynevezett szelíd) módszerek alkalmazása is a mindennapi állatorvosi gyakorlatban. Ezek nélkül a módszerek nélkül nem képzelhető el a különböző állati eredetű bioélelmiszerek egyre növekvő mértékű előállítása és forgalmazása sem.