Adatbázisok

Az alapszituáció az, hogy a mikrochipben (minden híreszteléssel ellentétben) a 15 számon kívül semmilyen más adat nem található!

A mikrochip így csak egy drága pírszing lenne az állatokban, ha nem lennének adatbázisok, amelyekben a chipben tárolt 15 jegyű számhoz hozzárendelik az állat és a tulajdonos adatait, és ahol ezek az adatok hozzáférhetőek. Szerencsésebb országokban egyetlen, központi, online adatbázis létezik, de vannak országok, ahol több (akár 8-10) is működik egymás mellett.

Az elmúlt évtizedben behelyezett mikrochipek legtöbbjét –főleg a ’90-es években- a gyártók és forgalmazók felkérésére az Országos Állategészségügyi Intézetben regisztrálták, ahol egy mai szemmel nézve kezdetlegesnek nevezhető rendszerben kezelték az oda beérkezett adatokat. Ennek nagy hátránya volt (és ma is az), hogy onnan adatokat csak eléggé körülményesen és hosszadalmasan lehetett megkapni, valamint nem volt biztosított az időközben megváltozott adatok megfelelő módosítása. Ténykérdés, hogy a mikrochipes megjelölés hazai elterjedését ez a nehézkes és bürokratikus hozzáférés is jelentősen hátráltatta.

Ezen a helyzeten sokat segített a Magyar Állatorvosi Kamara 2005-ben létrehozott PETVETDATA adatbázisa, amely ma az egyetlen jelentős, interenetes úton bármikor elérhető rendszer, amelyben ma már a hazai mikrochipes regisztrációk döntő többsége megtalálható. Az itt regisztrált állatok száma napról napra folyamatosan növekszik. (A Petvetdata adtabázisban jelenleg több, mint 2 millió chip/állat adatai vannak regisztrálva.)

Szeretné Ön is kutyáját, macskáját regisztráltatni a PETVETDATA rendszerben? Forduljon állatorvosához és még ma kérje  a regisztrációt!  ? 

Az Állatvédelmi törvény módosítása után, 2012. január 1-től minden kutyába behelyezett mikrochipet regisztrálni kell az országos állami adatbázisban. Ez az országos állami eb adatbázis (Ebregiszter).

A Kamarának a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (NÉBIH) megkötött megállapodása értelmében a felhasználó, adatrögzítő állatorvosok a transzponderrel egyedileg megjelölt ebek törvény által előírt adatait továbbra is a Kamara Petvetdata rendszerén keresztül viszik be a rendszerbe, vagyis továbbra is a már megszokott (néhány adatmezővel kibővült) felületet használják. A rendszerbe így bevitt kutya adatok egy közös szerverre kerülnek, és mind a Petvetdata rendszer, mind az állami Ebregiszter ezt a közös adatbázist használja.