Regisztráció

Alapvető tény, hogy az állatba behelyezett mikrochip semmit sem ér az adatok regisztrációja nélkül!

Mi ezért azt javasoljuk Önnek, hogy a mikrochip behelyezésekor azonnal kérje az állatorvosától annak regisztrációját a MÁOK Petvetdata rendszerében! Ehhez mindössze egy adatlapot kell kitöltenie, és aláírásával megrendelnie a regisztrációt, amit az állatorvosnak ezek után 10 napon belül meg is kell tennie.

Amennyiben Ön egy tenyésztőtől úgy vásárolt kiskutyát, hogy abba még az alomban helyeztek azonosító mikrochipet, szintén keressen fel egy állatorvost, és kérje a regisztráció ellenőrzését, illetve az ott lévő tenyésztői adatok módosítását (az új tulajdonos bejegyzését). Ha az állatorvos még nem találja meg az adatokat a rendszerben, kérje azonnal a tulajdonosi regisztrációt! 

Gyakran előfordul olyan helyzet is, amikor a kutyában (kölyökben) már van mikrochip, azonban az eladó nem tájékoztatja erről a vásárlót. Célszerű ezért az első állatorvosi vizsgálat alkalmával azt is ellenőriztetni, hogy van-e egyáltalán chip a kutyában? Ha igen, azonnal regisztráltassa a chipet az állatorvossal a Petvetdata rendszerben!

Adatai (főleg az Ön elérhetőségének) megváltozásakor ne felejtse el azokat a rendszerben is módosíttatni!

Itt is megismételjük azt, amit a "Petvetdata" almenüben már leírtunk: a Petvetdata-n történt regisztrálás önmagában nem bizonyítja azt, hogy az állat valós tulajdonosa az, akinek adatai az adatbázisban fel vannak tüntetve!

Az Állatvédelmi törvény legutóbbi módosítása szerint (2012. január 1-től hatályos) minden kutyát, amelybe mikrochipet ültettek be, regisztrálni kell az állami adatbázisban.

A Kamarának a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (NÉBIH) megkötött szerződése értelmében a felhasználó, adatrögzítő állatorvosok a transzponderrel egyedileg megjelölt ebek törvény által előírt adatait továbbra is a Kamara Petvetdata rendszerén keresztül viszik be, vagyis továbbra is a már megszokott (néhány adatmezővel kibővült) felületet használják.

A Petvetdata rendszerbe bevitt adatok egy NÉBIH-el közös szerverre kerülnek, és ezt a közös adatbázist használja a kamarai Petvetdata adatbázis is, és az állami Ebregiszter is.  A vonatkozó jogszabály módosítása után 2013. júniusa óta az állami eb adatbázisba történő regisztráció díjmentes!