Bélyegzőhasználat

Kamarai állatorvosi bélyegző

A 2012. évi CXXVII. törvény szerint a kamarai tagok kamarai állatorvosi bélyegzőt kapnak a kamarától. Ennek a bélyegzőnek a birtoklása azonban önmagában nem jogosít senkit állategészségügyi szolgáltatások végzésére, mert ezt csak külön praxis engedély alapján lehet végezni (ill. abban közreműködni engedélyes szolgáltatónál). Ha megszűnik a kamarai tagság, a bélyegzőt is le kell adni (a határozatban megadott határidőig) a kamarai szervezetnél.

A kamari állatorvosi bélyegzőt a tagfelvételi határozat kiadásakor a MÁOK megyei területi szervezetei rendelik meg az Országos Irodától, amely azt legyártatja a Kamara bélyegzőkészítőjénél.

A kamarai állatorvosi bélyegző egy köralakú bélyegző, rajta körbefut a MAGYAR ÁLLATORVOSI KAMARA felirat, középen felül egy kereszt látható, ami alatt az állatorvos neve és kamarai regisztrációs száma szerepelnek. A bélyegző minden elemének és feliratának hitelesített méretei, betűformái vannak, és azt a Kamara egyetlen bélyegzőkészítőnél rendeli meg. A állatorvosi bélyegzőből minden állatorvosnak csak egyetlen példánya lehet, és az mindvégig a Kamara tulajdonát képezi.

Ha a kamarai állatorvosi bélyegző elveszett, vagy ellopják, a Kamara ún. "peres" (/ jelű) bélyegzőt készíttet az állatorvos számára. A Kamara által biztosított bélyegzőn kívüli másolatok (bármilyen indokkal is készíttetik azokat) minden esetben érvénytelenek, még akkor is, ha kísértetiesen hasonlítanak az eredetire. Mostanában gyakran bukkannak fel olyan bélyegzőnyomatok, amelyekről már ránézésre megállapítható, hogy nem a hivatalos kamarai bélyegzővel készültek. A MÁOK vonatkozó szabályzata szerint a másoltatott bélyegző használata etikai vétség, és etikai eljárást von maga után!

A szolgáltató-állatorvosi tevékenység végzése során minden, az állatorvosi szolgáltató tevékenységével összefüggő iraton, bizonyítványon, oltási könyvben ezt (és kizárólag csak ezt) a bélyegzőjét köteles használni! A szolgáltató-állatorvosi beavatkozások körében címeres hatósági vagy jogosult állatorvosi, vagy ún. címbélyegző használata nem megengedett, és érvénytelen.

Amennyiben a MÁOK Országos Irodájának tudomására jut, hogy az állatorvos szabálytalan (másoltatott, utángyártott) kamarai állatorvosi bélyegzőt használ, intézkedünk annak azonnali bevonásáról, illetve szükség esetén hivatalos kamarai bélyegzővel történő pótlásáról. A bélyegző használatra vonatkozó kamarai szabályzat szerint a másoltatott bélyegző használata etikai vétség, azonban jelenleg az országos irodával kellően együttműködő kollégák esetében nem indítunk eljárást.

Az érvénytelenített bélyegzőszámok itt tekinthetők meg.