Kisállat Egészségügyi Könyvek

A 164/2008 (XII.20.) FVM rendelet mellékletében 2009. január 1-től bevezetésre került a sorszámozott "Kisállat egészségügyi könyv" (más néven új típusú oltási könyv). A rendelet szerint ezt az új könyvet 2010. január 1.-től kezdődően kell általánosan használni a veszettség elleni oltások igazolására. A rendelet szerint legkésőbb a 2010. évi veszettség elleni oltáskor le kell cserélni a korábbi oltási könyveket.

A MÁOK országos küldöttközgyűlésének határozata szerint 2010. január 1.-től azonban nem csak a veszettség elleni oltáskor, hanem kutyák esetében minden más oltás beadásakor is ezt a könyvet kell használni. (Más kisállatok esetében ez csak ajánlott opció.)

A sorszámozott könyveket a kiadáskor a kiállító állatorosnak teljeskörűen ki kell töltenie, ennek elmulasztása etikai vétségnek minősül!

A sorszámokat a jogszabály szerint a Magyar Állatorvosi Kamara adja ki. (A Kamara által gyártatott és forgalmazott példányok már eleve sorszámmal kerülnek elkészítésre és forgalmazásra.) Saját gyártatásban készíttetett Kisállat Egészségügyi Könyvekhez a Kamarától igényelhetők a sorszámok. (lásd alább)

Sorszámtartomány igénylése

Félreértések elkerülése érdekében felhívjuk a kollégáink figyelmét arra, hogy a korábban használatos oltási könyveket nem lehet besorszámozni, csak akkor, ha azok mindenben pontosan megfelelnek a rendelet mellékletében leírt adattartalomnak. Ilyen azonban nem nagyon létezhet, mert már a címoldal (borító) szövegezése is elő van írva, nem beszélve a belső oldalakról.

A sorszámozást tehát csak olyan nyomdai előállításhoz lehet kérni (és kapni), amikor a szolgáltató állatorvosi praxis saját gyártásban akar a rendeletben leírtaknak megfelelő adattartalmú oltási könyveket előállíttatni (nyomtatni). A "Sorszám igénylés" nyomtatványt is csak ebben az esetben kell kitölteni! A kiadott egyedi sorszámokat kizárólag nyomdai úton, vagy egyedi sorszámozó berendezéssel lehet az elkészült könyvekre ráütni.

Számtartományt legkevesebb 100 db könyvhöz tudunk kiadni, azonban azok számára, akik várhatóan több éven át kívánnak saját gyártatásban könyveket készíttetni, ajánlatos egyszeri igényléssel több évi felhasználásra elegendő sorszámot igényelni. (Ezek felhasználásának ütemezését az igénylő döntheti el, azt nem kell egyszerre legyártatni.)

Az igénylőlapon mindenképpen kérjük a kérelmező Praxis engedélyének számának és olvasható email-címének feltüntetését, mert sorszámokat csak praxis engedéllyel rendelkező szolgáltató kaphat, valamint a kiadott számokról szóló értesítést kizárólag elektronikus úton küldjük meg.

Sorszámtartományokat csak postai úton megküldött, eredeti sorszámigénylés alapján tudunk kiadni!

Az elkészült könyvekből egy darab, sorszámmal már ellátott példányt (amely a kiadott sorszám tartományba tartozik) archiválási céllal be kell küldeni a MÁOK Országos Irodájába 1078 Budapest, István u. 11. címre!

Azoknak, akik saját gyártatásban szeretnének oltási könyveket készíttetni, javasoljuk, olvassák el az itt letölthető elnöki tájékoztatót a saját előállítás kapcsán esetleg szóba jöhető környezetvédelmi termékdíj fizetési és bevallási kötelezettségekről.

Kisállat Egészségügyi Könyvek megrendelése (forgalmazó a MÁOK Kft.)

Az új típusú oltási könyvek megrendelhetők a MÁOK-nál

  • levélben (MÁOK Kft. 1078 Budapest, István u. 11.)
  • email-ben ( eboltasikonyv@gmail.com )
  • vagy személyesen is átvehetők a MÁOK Kft. irodájában (VII. István u. 11. fsz. 2.) hétfőtől-csütörtökig 10-15 óra között. Pénteken NINCS ügyfélfogadás!

A megrendeléshez kérjük használja a "Megrendelés" című formanyomtatványt (alább letölthető). A postai kiszállítás teljes átfutási ideje kb. 1 hét (a beérkezéstől számítva). Kérjük ezt a rendelések leadásánál figyelembe venni.

A leadott rendelések postázásának állásáról a +36 1 413 2497, illetve az eboltasikonyv@gmail.com e-mail címen lehet érdeklődni.

2009. május 27-től már a MÁOK pályázatán nyertes zöld színű, a kisállat útlevélre hasonlító Kisállat Egészségügyi Könyvek rendelhetők, illetve a megrendeléseket ezekből teljesítjük. Fontos változás azonban, hogy a Kisállat Egészségügyi Könyvek csak 50 darabonként rendelhetők (tehát 50, 100, 150, stb. db)!

A Kisállat Egészségügyi Könyvek ára 2024. 02. 01-től: 200,- Ft + ÁFA

A nyomdai hibás könyveket díjmentesen kicseréljük, kérjük azokat megfelelő azonosítók megjelölésével (szállítási dátum, cím, stb) visszaküldeni a MÁOK Kft. (1078 Budapest, István u. 11.) címére!