Külföldi munkavállalás

EU tagországban történő külföldi munkavállaláshoz szükséges ügyintézés ügymenete:

Kamarai igazolás szükséges a megfelelő szakmai előéletről (Good Professional Standing), melyet a MÁOK Országos Iroda állít ki, de csak a területi szervezettől becsatolt igazolás alapján.

Az ügyintézést ezért a tagság szerinti megyei területi szervezetnél kell kezdeni!

Az igazolásnak tartalmaznia kell, hogy az elévülési időn belül nem volt etikai büntetése és jelenleg nem folyik etikai eljárás a kérelmező ellen. Ilyen igazolást elsősorban azok számára tudunk kiadni, akik kamarai tagok, vagy korábban a kamara tagjai voltak. Az igazolás csak arról az időszakról szól, amikor a kérelmező a MÁOK tagja volt. Amennyiben az igazolást kérelmező nem volt korábban a MÁOK tagja, erről a tényről állítjuk ki az igazolást.

A kamarai igazolás kiállításának díja 2023. július 1-től:

  • MÁOK tagoknak: 17.600,-Ft
  • nem kamarai tagoknak: 52.800,- Ft

Az igazolást a célországnak megfelelően angol vagy német nyelven adjuk ki.
Az igazolás kiállítási díj befizetéséhez a számlát az igazolás kiállításával egyidőben adjuk ki. A befizetés átutalással vagy postai csekkel, személyes átvétel esetén készpénzzel a házipénztárban történhet.

Felhívjuk a külföldön munkát vállalni szándékozók figyelmét arra, hogy a MÁOK Országos Iroda által kiállított "Igazolás a megfelelő szakmai előéletről" (Good Professional Standing) csak 3 hónapig érvényes, így ennek kiállítását csak a biztos munkahely, állás megléte esetén javasolt kérni! (Ha lejár, minden iratot újra el kell készíteni és el kell küldeni, és újra eljárási díjat fizetni.)

A MÁOK igazoláshoz szükséges nyomtatvány itt

Szükséges (csatolandó) dokumentumok:

  • diploma másolata
  • kamarai igazolás a területi szervezettől
  • a nyelvterülettől függően angol vagy német nyelvű önéletrajz


FIGYELEM!
2004. május 1. előtti diploma esetén igazolni kell, hogy az megfelel az EU direktiváknak!
Ezt az igazolást a külföldön munkát vállalni szándékozó kérelmezőnek kell igényelnie a MEIK-től!

Az Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központja (MEIK) a Magyarországon szerzett bizonyítványok és oklevelek külföldön történő elismerése érdekében a képesítést tanúsító okiratokról hatósági bizonyítványt állít ki. Az ügyintézés ideje körülbelül 30 nap, ha minden dokumentum a rendelkezésükre áll!

A MEIK hivatalos tájékoztatója (címek, telefonszámok, eljárási díjak)

(A letöltéshez Acrobat reader program szükséges!)


További hasznos információ

Egyes országokban szükséges lehet az állatorvosi diploma hivatalos ( fordító iroda általi ) fordítása.

Erről mindenképpen a kérelmezőnek kell tájékozódnia a fogadó ország állatorvosi kamarájánál.

Információink szerint célszerű (különösen a Nagy-Britanniába készülőknek) olyan dombornyomott bankkártyával "felszerelkezni", amiről a szükséges fizetni valókat (pl. regisztrációs díjak) rendezni lehet a távolból is. Azok számára, akik idegenkednek bankkártya számot megadni, javasoljuk olyan alszámla nyitását, amihez kapcsolódóan a bankjuktól külön erre a célra használható, csak a szükséges pénzmennyiséget tartalmazó bankkártyát igényelhetnek.