EU kisállat útlevelek

EU-s kisállat útlevelet a kisállatokkal (is) foglalkozó szolgáltató (praktizáló) állatorvosoktól lehet kérni.

Felhívjuk a tisztelt állattartók figyelmét, hogy ha kutyájuk, macskájuk kisállat útlevéllel rendelkezik, azt minden esetben vigyék magukkal, ha az állat ismételt védőoltást kap (különösen a veszettség ellen oltáskor), mert ezeknek a vakcinázásoknak az útlevélbe történő bejegyzése fontos! Az útlevél érvényességét ugyanis a benne igazolt utolsó veszettség elleni oltás érvényessége adja meg, és ha ez a bejegyzés elmarad, az útlevél elveszti felhasználhatóságát. Kellemetlen lehet, ha valahol Európai nagyvárosaiban derül ki, hogy az útlevél emiatt már réges-régen lejárt.

Kisállat útlevelet bármilyen életkorú állat kaphat, illetve az kiadható számára, azonban az útlevél megléte önmagában nem jogosítja fel az állat tulajdonosát az állat jogszerű utaztatására.

Az EU-s kisállat útlevél csak érvényes veszettség elleni oltás meglétével érvényes, és csak így használható utazáshoz! Azt sem árt tudni, hogy az állat életében kapott legelső veszettség elleni oltás az EU szabályozás szerint csak a beadás napjától számított 21. napon válik érvényessé.

3 hónapos életkor alatt egyes EU tagállamok bizonyos feltételek teljesülése esetében veszettség oltás nélkül is megengedik az állat beutaztatását, de ez az engedmény nem jelent általános mentességet! (A legtöbb tagország 2017-től már egyáltalán nem engedi meg a 3 hónapos kor alatti kutyák bevitelét érvényes veszettség elleni oltás nélkül, mások csak nem kereskedelmi cél esetén adják meg ezt a lehetőséget.) Felhívjuk figyelmüket arra is, hogy ha egy állatot szállítása alatt, után bármi okból megváltozik az állat tulajdonosa (állattartója), a szállítás akkor is kereskedelmi célú szállításnak minősül, ha a szállított állatok száma nem éri el az 5 db-ot! Ebben az esetben a szállításkor mindenképpen eleget kell tenni a kereskedelmi szállításra vonatkozó külön szabályoknak!

EU-s kisállat útlevelet a kisállatokkal (is) foglalkozó szolgáltató (praktizáló) állatorvosoktól lehet kérni.