Hamisítják a magán-állatorvosi bélyegzőket

Az utóbbi időben az ország több részéből kerültek elő olyan (régi tipusú, reklámos kivitelű) oltási könyvek, amelyeken általában alomban történt parvo oltás igazolása szerepel, de az oltási címke mellé nyomott magán-állatorvosi bélyegzőről egyértelműen megállapítható, hogy az hamisítvány.

Annak megállapítása, hogy a hamisított bélyegzőt ki készíttette és ki használta, az esetek többségében szinte lehetetlen. A bélyegző mellett minden esetben olvashatatlan (krix-krax jellegű) szignó látható csak. Amennyiben a bélyegzőn szereplő kolléga úgy nyilatkozik, hogy neki nincs ilyen másolt bélyegzője, és ilyet nem használ, azonnal intézkedünk a kamarai magán-állatorvosi bélyegzőjének a cseréjéről, illetve a nála lévő (és a hamisítás tárgyát képező) bélyegző bevonásáról.

Az eddig összegyűlt tapasztalatok azt mutatják, hogy szinte minden esetben kutyatenyésztők, szaporítók akarják ezzel a trükkel könnyebben eladhatóvá tenni az általuk beoltott kiskutyákat. Sajnos, a kutyák további oltásainál észlelt, és bevont hamis oltási igazolások alapján nehéz elindulni a "nyomozásban", főleg akkor, ha semmiféle adat nem ál rendelkezésre arról, hogy a kölyköt megvásárló új tulajdonos kitől, hol vásárolta az állatot. A MÁOK országos iroda munkáját jelentősen segítené, ha ilyen esetekben ezekről a fontos adatokról mellékelni lehetne a tulajdonos pár soros írásos nyilatkozatát.

A megszaporodott esetek miatt ezúton is felhívjuk kollégáink szíves figyelmét a magán-állatorvosi bélyegző használattal kapcsolatos kamarai szabályokra és azok betartására, mert csak így lehet megfelelően és egyértelműen tisztázni, hogy a kérdéses esetben valóban illetéktelenek által történt visszaélésről van-e szó. Nagyon fontos a nálunk lévő bélyegző biztonságos tárolása.

A vonatkozó szabályzat itt olvasható

« Vissza