Megjelent és kapható a Gyógyszertan II. tankönyv

Örömmel teszünk eleget a SZIE ÁOTK Gyógyszertani tanszék kérésének, amikor itt is hírt adunk arról, hogy megjelent az Állatorvosi Gyógyszertan II. tankönyv.

 

A könyv az Állatorvos-tudományi Kar Gyógyszertani és Méregtani Tanszékének Titkárságán hétköznapokon 9 és 14 óra között 4500 Ft-ért vásárolható meg. A könyv megrendelhető továbbá a hrtyan.palne@aotk.szie.hu emailcímen, illetve a 478-4167 telefonszámon, ez esetben a könyvet postai utánvéttel küldjük.

Az elmúlt évtizedekben a természettudományok rohamos fejlődése termékenyítőleg hatott a gyógyszertan szakterületére is. Az ismeretek bővülése és mélyülése lehetővé tette az addig alkalmazott gyógyszerek hatásainak, hatásmechanizmusának sejt-, illetve molekuláris szintű megismerését.  A betegségek és azok patomechanizmusainak részletesebb felderítése elősegítette számos új hatóanyagcsoport és ezen belül sok új gyógyszervegyület felfedezését és bevezetését. A közelmúltban kifejlesztett gyógyszerek hatásmechanizmusuk miatt sokszor jóval biztonságosabbak és hatékonyabbak elődeiknél. Ezeknek a hatásmechanizmusoknak, valamint az újszerű hatással bíró gyógyszereknek a naprakész ismerete nélkülözhetetlen a korszerű állatorvosi munkához.

Gálfi Péter, Csikó György és Jerzsele Ákos Állatorvosi gyógyszertan c. könyvének II. kötete a szervekre ható gyógyszerekről, továbbá a hormonok farmakológiájáról ad bőséges tájékoztatást, kitérve azok hatásmechanizmusára, gyógyszertani hatásaira, mellékhatásaira, indikációira és kontraindikációira, adagolására, valamint az állatfaji különbségekre. Fontos megemlítenünk, hogy az első kötet esetében sokak által hiányolt dózisok és beadási módok a második kötetben helyet kaptak. Ez elsősorban a gyakorló állatorvosok számára hasznos.

A most megjelent 330 oldalas második kötetben részletesen tárgyaljuk a szívre és érrendszerre ható gyógyszereket (szívre ható szerek, antiarrhytmiás szerek, vizelethajtók, vascularis tónust befolyásoló szerek), a véralvadás és a vérképzés gyógyszereit, a légzőszervekre (hörgőtágítók, köhögéscsillapítók, légúti gyulladáscsökkentők, nyálkaoldók és  köptetők), illetve az emésztőszervekre ható szereket (hánytatók és hányáscsillapítók, hashajtók és hasmenéscsillapítók, prokinetikus szerek, gyomorfekély megelőzésére és kezelésére alkalmazott hatóanyagok, májvédelem gyógyszerei, étvágyjavítók), illetve a hormonok (hypothalamus és hypophysis hormonjai, pajzsmirigy-hormonok, mellékvesekéreg hormonjai, hasnyálmirigy hormonjai, nemi hormonok) gyógyszertanát.

A közeljövőben megjelenésre kerülő harmadik kötetben az antibiotikumok, az antifungális és antivirális szerek, az endo- és ektoparazitikumok, a daganatellenes szerek, valamint a hozamfokozók kerülnek ismertetésre.

« Vissza