Ismét az Olaszországba irányuló kutyaexportról

Egy újabb, és elég nagy számú állatot érintő eset, illetve a hozzá kapcsolódó vizsgálat kapcsán, .....

ismételten felhívjuk kollégáink figyelmét az alábbiakra:

- Olaszországba nem vihetők be jogszerűen a 3 hónapos életkor alatti, veszettség ellen oltatlan állatok.

- Ha az állatokat nyilvánvalóan eladási céllal kívánják kivinni, akkor a szállítás abban az esetben is kereskedelmi célúnak minősül, ha az együtt szállított állatok száma nem éri el az 5 állatot.

- A kereskedelmi célú kivitelnél (állatlétszámtól függetlenül) a szállítmányokat minden esetben hivatalosan, hatósági állatorvosi kisérőirattal, TRACES üzenettel kell elindítani és érkeztetni. Ennek elmulasztása esetén egyértelműen csempészetnek minősül a szállítmány, annak minden jogkövetkezményével.

Erre a három fontos körülményre minden Olaszországba irányuló állatkivitel esetében célszerű nyomatékosan felhívni az állattartók, tenyésztők és szállító (kereskedő) cégek figyelmét. Az olasz hatóságok folyamatosan ellenőrzik a szállításokat, az ottani állattelepeket, kereskedéseket, és következetesen fellépnek már a szabálytalanságok gyanúja esetén is. Ezekben az eljárásokban a magyar állategészségügyi hatóság és a MÁOK bevonásával a dokumentációkban szereplő magyar állatorvosok tevékenységét is vizsgálják, illetve számon kérik!

« Vissza