Utazási szabályok változása 2012. január 1.-től

A vonatkozó EU jogszabály szerint 2012. január 1.-től megszűnnek egyes EU tagállamok .....

(Nagy-Britannia, Írország, Svédország, Málta) korábban alkalmazott, és az EU általános előírásaitól eltérő szabályai a kutyák, macskák és vadászgörények beutazásával összefüggésben.

A változások lényege, hogy a fenti időponttól az ezekbe az országokba történő bevitelkor megszűnik a korábbi veszettség elleni vértiter vizsgálat, mint követelmény, és megszűnnek a kötelezően előírt hosszú várakozási idők is. Fontos feltétel marad azonban az, hogy csak a mikrochipes megjelölés után adott veszettség elleni oltást fogadják el, valamint szigorúan be kell tartani az oltástól számított 21 napos várakozást is (ez általános EU szabály).

A Nagy-Britanniába, Írországba, Máltára és Finnorszába történő beutazáskor az Echinococcus elleni kezelés továbbra is megmarad (min. 24 órával, max. 48 órával a belépés előtt) mint feltétel, a kullancs elleni kezelés viszont nem szükséges.

További információk (Nagy-Britannia vonatkozásában):

http://www.defra.gov.uk/wildlife-pets/pets/travel/legislation/

Fontos! A vértiter vizsgálat csak ezen országok vonatkozásában szűnik meg, más esetekben (pl. egyes 3.országokból az EU-ba történő be/vissza utazáskor) változatlanul megmarad!

« Vissza