Még mindig kutya szállítás - NÉBIH levél az Olaszországba irányuló kutyaszállításokkal kapcsolatosan

Közismert, hogy az olasz állategészségügyi hatóságok köztudottan sokkal szigorúbban követelik meg az általános EU kisállat utaztatási szabályok betartását az oda történő állatszállítások esetében. ....

Most ismét felhívást kaptunk a NÉBIH-től az Olaszországba irányló kutyaszállítással kapcsolatban az előírások szigorú betartása ügyében. Alább bemásolom a NÉBIH erről szóló levelét. Kérem, hogy az Olaszországba irányú kutyaszállításokkal kapcsolatos igazolások kiállítsánál ezekre a kifogásolt körülményekre mindenki fokozattan ügyeljen, illetve csak a leírtak szerint állítsa ki a kisállat útleveleket és igazolásokat!

köszönettel:

dr. Horváth László

főtitkár

Íme a NÉBIH ma érkezett levele:

Tisztelt Főtitkár Úr!

Tájékoztatom, hogy a közelmúltban az olasz állategészségügyi hatóság több alkalommal arról tájékoztatott, hogy szabálytalanságokat tapasztalt kutyák Magyarországról Olaszországba történő szállításával kapcsolatosan.

Az egyik kifogás az állatok életkorára vonatkozik: a 900108001463663 számú mikrochippel és HU 13 1720695 számú útlevéllel azonosított eb az útlevélbe bejegyzett életkornál körülbelül 30-40 nappal fiatalabbnak bizonyult az olasz szolgálat állatorvosa által végzett vizsgálat során. A 900108000855452 mikrochip számú, HU 1723920 számú útlevéllel kísért egyed az olasz hatóság megítélése szerint szintén észrevehetően fiatalabb volt az útlevélbe bejegyzett életkornál.

Továbbá, ismételten jelezte az olasz hatóság, hogy három hó alatti kutyákat szállítottak ki Olaszországba, amelyek vakcinázása óta ugyan eltelt a 21 nap – azonban az olasz fél csak a 3 hónapos kort követő veszettség elleni immunizálást veszi figyelembe, és ettől fogva még 21 napot kell várni annak érvényességéig. Az olasz hatóság ezen, fiatal korban vakcinázott kutyák esetében elvégezte a titervizsgálatot, amelynek végrehajtása ugyan nem jogszabályi előírás – de bebizonyította, hogy a vakcinázás nem volt kellőképpen hatékony (a titer nem érte el a 0,5 NE/ml szintet).

Fentiek alapján kérem, hogy szíveskedjen felhívni az állatorvos-kollégák figyelmét, hogy kellőfokú körültekintéssel végezzék az útlevélbe a születési dátum bejegyzését, és amennyiben három hónapos kor alatt hajtják végre az ebek vakcinázását, szíveskedjenek tájékoztatni a tulajdonosokat, hogy az oltást három hónapos kor után meg kell ismételni, majd 21 napnak kell eltelnie ahhoz, hogy az oltás érvényesnek minősüljön. Az érvényes veszettség elleni oltást megkövetelő tagállamokba történő kiszállítás csak az előbb említett esetben lehetséges. (Olaszország ilyen tagállam!)

dr. Nemes Imre igazgató úr nevében,

Üdvözlettel:

dr. Schmidt Anikó

ügyintéző

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Állat-egészségügyi és Állatvédelmi Igazgatóság

Állatvédelmi Osztály

« Vissza