Köszöntjük a Magyar Állatorvosi Kamara (Országos szervezet) honlapján!

Honlapunk elsősorban Kamaránk tagjainak naprakész informálását hivatott segíteni, de fontos célunk (és egyes esetekben jogszabályi kötelezettségünk is) a közvélemény, az állattartók megfelelő tájékoztatása.

A bal oldali menüsorban a legtöbb esetben almenük nyílnak meg a menüpont nevére kattintva. Ilyenkor az aktuális menüpont elnevezése pirosra változik, míg az alatta megnyíló almenük kék színnel jelennek meg.

A Magyar Állatorvosi Kamara az ezen a honlapon elhelyezett, de nem az országos szervezet tisztségviselői által készített tájékoztatók, reklámok, meghívók, stb. valóság-tartalmáért és pontosságáért semmilyen felelősséget nem vállal! Az egyes menüpontokban közzétett adatok kizárólag a Magyar Állatorvosi Kamara országos szervezetére vonatkoznak (pl. gazdálkodási beszámolók és adatok, stb...)

* * *
TOVÁBBKÉPZÉSI RENDEZVÉNYEK  PONTOZÁSI  KÉRELEM  KITÖLTÉSE  ITT
 

 

Az állatorvosok segítségét kérik

2009. október 26.

Dr. Szilágyi Zoltán kollégánk, a Vakvezető-kutya képző iskola állatorvosa a MÁOK segítségét kérte a csatolt felhívás minél szélesebb körben történő közzététele ügyében. Kérésének eleget téve, ajánljuk minden segíteni szándékozó kollégánk figyelmébe a felhívást, ami

itt letölthető

2009. október 21.-től hatályos az új rendelet az állatgyógyászati
készítményekről

2009. október 21.

Az állatgyógyászati készítményekről szóló 128/2009. (X.6.) FVM rendelet 2009. október 21.-n lép hatályba. (Ettől kezve hatályát veszti a jelenleg érvényes 50/2006. FVM rendelet.)

A rendelet ide kattintva olvasható

Az új rendelet nagyon hosszú, de több újdonságot tartalmaz. Különösen figyelmébe ajánljuk mindenkinek a 10., 11., 68., 69., 74., 76., 77., és 98. paragrafusokat.

Önkormányzati mikrochipezések

2009. október 15.

Egyre több önkormányzat rendeli el a területén tartott kutyák kötelező mikrochipes megjelölését. Ezzel kapcsolatosan minden esetben felmerül a behelyezett mikrochipekhez tartozó adatok rögzítésének, regisztrációjának kérdése. Ezzel kapcsolatosan több kollégánk jelezte, hogy szívesen közreműködne a helyi önkormányzatokkal történő kapcsolatfelvételben, de ehhez segítséget kérnének a Kamarától.

A  MÁOK az önkormányzatok segítése érdekében már régóta jelentős kedvezményt biztosít a regisztrációhoz. Ezzel kapcsolatos tájékozatónk olvasható honlapunk "Mikrochip" - "Önkormányzatok" menüpontjában. Javasoljuk kollégáinknak, hogy érdeklődés esetént ezt a tájékoztatást juttassák elaz önkormányzatok illetékeseinek. Minden további dokumentumot (szerződés- és nyilatkozatmintákat) már közvetlenül a polgármesteri hivataloknak küldünk el a hivatalos megkeresésük után.

Az önkormányzati tájékoztató itt is letölthető

Olaszországba történő kisállat bevitel

2009. szeptember 29.

Az olasz állategészségügyi hatóságok rendszeresen jelzik és sérelmezik a magyar hatóságok felé a Magyarországon kiállított EU-s kisállat útlevelekkel kapcsolatos, ott felfedezett szabálytalanságokat.

Az MGSZH Központ ezek alapján ismételten arra kérte a MÁOK-ot, hogy nyomatékosan hívjuk fel kollégáink figyelmét az EU vonatkozó rendeletében foglaltak maradéktalan betartására. Külön felhívják a figyelmet arra is, hogy Olaszországba -életkortól függetlenül-  csak érvényes veszettség elleni oltással rendelkező állat vihető be, ennek meglétét akár az autópályákon, autóutakon is ellenőrizhetik, hiánya esetében pedig eljárást indítanak a szállító, vagy a tulajdonos ellen (magánutazás esetében). Ezúton is kérjük kollégáinkat e szabály betartására, illetve az állattulajdonosok megfelelő tájékoztatására.

 

Küldöttközgyűlési határozatok 2009. szeptember 2.

2009. szeptember 9.

A MÁOK országos küldöttközgyűlése 2009. szeptember 2.-i ülésén elfogadta az alábbi határozatokat:

- Határozat a Kisállat Egészségügyi Könyvek használatáról és kitöltéséről

- Az ún. összevezetéses oltási szabályzat módosítása egy új "Kérelem minta" -val

(A határozatok olvasásához kattintson a fenti sorokra!
A teljes összevezetéses szabályzat a "Szabályzatok" menüpont alatt található meg)

Kamarai törvénytervezet a Küldöttközgyűlés után

2009. augusztus 26.

A MÁOK országos küldöttközgyűlése 2009. szeptember 2.-i ülésén döntött az új kamarai törvény tervezetének főbb elveiről, irányairól. A küldöttközgyűlést követően elkészült a törvény tervezetének az a szövegváltozata, ami 2009. szeptember 3.-án benyújtásra került az FVM illetékes főosztályára.

 Az alábbiakban letölthető és olvasható az elfogadott módosításokat tartalmazó tervezet.

 itt olvasható

Változások, új kísérőiratok az MGSzHK Diagnosztikai Igazgatóságánál

2009. augusztus 26.

Felhívjuk tagjaink szíves figyelmét, hogy 2009. aug. 24.-től változások lépnek életbe az MGSzHK Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatóságán (régi néven az Állategészségügyi Intézetekben), amelynek részeként új vizsgálatkérő lapok kerülnek bevezetésre és változik a megrendelőre vonatkozó (kötelezően megadandó) adatok köre is.

Fontos információ még, hogy mintákat csak olyan állatorvostól fogadnak be, akik már előztetesen regisztrálásra kerültek az ún. járványügyi alrendszerben. Ezzel kapcsolatosan javasoljuk, hogy mindenki érdeklődjön a területileg illetékes kerületi főállatorvosánál.

MGSZHK körlevele

Vizsgálati megrendelő - szerológia

Vizsgálati megrendelő - kórbonctan

ETIKAI BÜNTETÉS

2009. május 25.

A MÁOK Országos Etikai Bizottsága 2009. április 15.-i határozatában öthavi minimálbérnek megfelelő összeg, azaz 357.500,- Ft pénzbüntetés befizetésére kötelezte Dr. Svegál Benő (kamarai száma 1489) magán-állatorvost, a MÁOK Baranya megyei Szervezetének tagját.

 

Módosult szabályzatok

2009. április 28.

A MÁOK küldöttközgyűlése 2009. április 28.-i ülésén több kamarai szabályzat szövegét módosította.

A módosított szövegek (Alapszabály, Gazdálkodási Szabályzat, ún. összevezetéses eboltási szabályzat, Etikai szabályzat és Továbbképzési Szabályzat) olvashatók a "Szabályzatok" menüpontban, vagy az elnevezésekre kattintva itt.

Kisállat Egészségügyi Könyv pályázat eredménye

2009. március 18.

A MÁOK Elnöksége által kiírt Kisállat Egészségügyi Könyv pályázat bírálatára 2009. március 11.-én került sor. A beérkezett összesen 65 pályamunkát a MÁOK elnöke által felkért bíráló bizottság értékelte, és ők választották ki a pályázat nyertesét, valamint második és harmadik helyezettjét.

A pályázat első helyezettje a kaposvári Babilon munkacsoport (képviselője Zomborszky-Borszéki Boglárka) itt látható munkája. A nyertes pályamű kívül-belül sok tekintetben igen hasonlatos a kisállat útlevélhez, és természetesen mindenben megfelel a 164/2008. FVM rendelet Mellékletében előírt adattartalomnak.

Jelenleg folyamatban van a nyertes pályázóval megkötendő szerződés előkészítése. A nyertes pályamunka várhatóan 2009. április legvégén, május elején lesz megvásárolható.

A bírálatról készült jegyzőkönyv itt olvasható

A bírálók névsora itt olvasható