VM válasz a helyettesítéssel kapcsolatos kamarai kérdésekre

Megérkezett a VM Jogi Főosztályának válaszlevele a MÁOK elnökének jogértelmezést kérő levelére, amelyben .... 

...az új kamarai törvényben megfogalmazott helyettesítéssel kapcsolatosan tett fel kérdéseket a kamara felügyeletét ellátó szervezetnek. Elnök úr ezzel kapcsolatos sorai a következők:

 

Tisztelt Kolléga Úrhölgyek és Urak!

A 2012. szeptember 1-vel hatályba lépett, a Magyar Állatorvosi Kamaráról, valamint az állatorvosi szolgáltatói tevékenység végzéséről szóló 2012. évi CXXVII. törvény 4. § (5) b) pontja alapján „a Kamara meghatározza az állategészségügyi szolgáltató tevékenységet végző állatorvos helyettesítésére vonatkozó szakmai irányelveket”.

Ezért 2012. augusztus 22-én állásfoglalást (jogszabály-értelmezést) kértem a köztestületünk törvényességi felügyeletét ellátó szervtől, a Vidékfejlesztési Minisztérium Jogi Főosztályától.

A feltett kérdések a következők voltak:

1.) Az állategészségügyi szolgáltató (a vállalkozási formájától függetlenül) a Magyar Állatorvosi Kamaráról, valamint az állatorvosi szolgáltatói tevékenység végzéséről szóló 2012. évi CXXVII. törvény rendelkezései alapján köteles-e az ügyfelei számára a folyamatos rendelkezésre állást helyettesítéssel is megoldani?

2.) Megfelel-e a Magyar Állatorvosi Kamaráról, valamint az állatorvosi szolgáltatói tevékenység végzéséről szóló 2012. évi CXXVII. törvény rendelkezéseinek, illetve sért-e bármely más jogszabályi előírást az, ha a Magyar Állatorvosi Kamara az előírt, az állategészségügyi szolgáltató tevékenységet végző állatorvos helyettesítésére vonatkozó szakmai irányelvek megalkotása során abból indul ki, hogy az állategészségügyi szolgáltató a praxis-engedélyt időbeli korlátozás nélkül az év 365 napjára, napi 24 órás ellátásra kapja meg, de szabad döntése, hogy ezen belül mikor nyújt önmaga az ügyfelei számára állatorvosi szolgáltatást, vagy mikor biztosítja ezt a helyettesén keresztül?

3.) A fentiekben részletezett, a folyamatos rendelkezésre állást biztosító helyettesítés megoldható-e, megszervezhető-e azon a módon, hogy a földrajzi területen működő állategészségügyi szolgáltatók önkéntesen és a Kamara illetékes területi szervezetének segítségét igénybe véve központi ügyeletet (is) szerveznek?

Kollegiális üdvözlettel:

Dr. Gönczi Gábor

 

A VM Jogi Főosztály válasza ide kattintva olvasható

« Vissza