NÉBIH figyelem felhívás kutyakölykök életkor megjelölésével kapcsolatosan

 

A mai napon dr. Nemes Imre NÉBIH igazgató a "Tovább" gombra kattintva elolvasható levelet küldte a MÁOK elnökének a címben meghatározott témakörben.

Dr. Gönczi Gábor úr

elnök részére

Tisztelt Elnök Úr!

Tájékoztatom, hogy több esetben is arról értesítettek az Európai Unió tagállamainak illetékes állategészségügyi hatóságai, hogy a Magyarországról az EU más tagországába szállított kutyakölykök esetén az állatok életkora nem felelt meg az útlevélben szereplő bejegyzés szerinti kornak, hanem annál fiatalabb volt.

A születési időt a tulajdonos által megadott adatok alapján kell kitölteni az 577/2013/EU rendelet által meghatározott útlevél mintájának megfelelően. Ugyanakkor a fenti problémák megelőzésére megoldást jelenthet, hogy a szolgáltató állatorvosok felhívják a tulajdonosok figyelmét, hogy amennyiben a kutyakölyköket az EU-ba történő eladásra szánják, és a rendeltetési tagállam illetékes hatósága úgy ítéli meg, hogy a kutyakölykök fiatalabbak a megadott életkornál, elkobozhatják az állatokat – ahogy ez számos esetben már meg is történt.

Kérem, hogy a fenti javaslatunkat megfontolni szíveskedjen!

Tájékoztatom továbbá, hogy a NÉBIH honlapján frissítésre került a kedvtelésből tartott állatok utaztatásának szabályairól szóló cikkünk az alábbi weboldalon: www.nebih.gov.hu/szakteruletek/szakteruletek/aai/kozerdeku_aai/egyeb_informacio/kedvtelesbol_tartott_allatok.html

A honlapon megtalálható az Európai Bizottság felmérésének eredménye arra vonatkozóan, hogy mely tagállamok engedélyezik a három hónapnál fiatalabb, illetve érvényes veszettség elleni oltással még nem rendelkező kutyák, macskák és görények beszállítását.

Kérem, hogy fentiekről a szolgáltató állatorvosokat tájékoztatni szíveskedjen annak érdekében, hogy az állampolgárok minél több fórumon, és minél részletesebb tájékoztatást kaphassanak a kedvtelésből tartott állatok utaztatásának szabályairól.

dr. Nemes Imre igazgató úr nevében,

Üdvözlettel:

dr. Schmidt Anikó

ügyintéző

 

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Állat-egészségügyi és Állatvédelmi Igazgatóság

Állatvédelmi Osztály

« Vissza