A NÉBIH felhívása útlevél kiállítás, veszettség elleni oltás tárgyában

Tisztelt Kollégák!

Dr. Nemes Imre NÉBIH elnökhelyettes úr 2016. november 14-i átiratában a következő tájékoztatást közzétételét kérte a Magyar Állatorvosi Kamarától:

A kisállat útlevelek kiállításában közreműködő, illetve a kiszállításra kerülő kutyák vakcinázásában résztvevő szolgáltató állatorvosok figyelmét felhívom arra, hogy..........

a kedvtelésből tartott állatok nem kereskedelmi célú mozgásáról és a 998/2003/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló 576/2013/EU számú Európai Parlament és Tanács Rendelete III. Melléklet 2.b) pontja szerint -az egyéb feltételek megvalósulása esetén-  a veszettség elleni vakcina akkor tekinthető érvényesnek, ha a vakcina beadásának időpontjában az állat legalább 12 hetes.

Ebben az esetben értelemszerűen a valós életkorral kell számolni, nem pedig az útlevél egy pontjában a tulajdonos által megadott adattal!

A kölyök születési dátumát a szolgáltató állatorvos a tulajdonos által megadott adat alapján jegyzi be az oltási könyvbe/útlevélbe, így nem felel annak valóságtartalmáért.  Ugyanakkor a szakmai szempontokat és a jogszabályi környezetet figyelembe véve, a veszettség elleni védőoltás beadásának időpontjában javasolt meggyőződni arról, hogy a kutya valóban betöltötte-e a 12 hetes életkort.

Budapest, 2016. november 14.

                                                                                   dr. Gönczi Gábor

                                                                                          elnök sk.

« Vissza